Fundatia Noi Orizonturi – infiintata in anul 2000 – este o organizatie non-profit cu sediul in Lupeni, judetul Hunedoara. Fundatia deruleaza programe adresate cu precadere tinerilor cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani. Domeniile de activitate ale fundatiei sunt: educatie non-formala in cadrul scolilor prin metoda educatiei prin serviciu in folosul comunitatii (service learning) sieducatia prin aventura. Pana in prezent, Fundatia Noi Orizonturi a pus bazele a doua programe adresate tinerilor: programul VIATA (un program de educatie prin aventura, constand in tabere anuale pentru copii in statiunea Straja) si programul de educatie prin serviciu in folosul comunitatii IMPACT.

Programul VIATA foloseste educatia prin aventura pentru a promova in randul tinerilor valorile pozitive, increderea in sine si munca in echipa. VIATA utilizeaza educatia prin aventura pentru a-i scoate pe participanti din mediul lor obisnuit si a le oferi activitati aventuroase (cursul de franghii la inaltime, catarare pe stanca, drumetii, curse cu obstacole, explorare de pesteri, orientare in natura), cu scopul de a-i invata lucruri practice despre viata si de a le comunica valori si comportamente pozitive. In anul 2002, Fundatia Noi Orizonturi, prin programul VIATA a fost nominalizata in cadrul Galei Societatii Civile, ca fiind initiatorul unuia dintre cele mai bune trei programe in domeniul activitatilor de tineret din Romania.

                                          

Programul IMPACT dezvolta componenta de educatie prin serviciu in folosul comunitatii, unul dintre domeniile principale ale activitatii fundatiei. Educatia prin serviciu in folosul comunitatii este un instrument prin care tinerii invata sa conceapa si sa puna in practica proiecte de serviciu pentru comunitatea in care traiesc. Cele trei obiective principale ale educatiei prin serviciu in folosul comunitatii sunt urmatoarele: (1) incurajarea tinerilor de a veni in sprijinul comunitatii, prin proiecte de serviciu; (2) inzestrarea tinerilor cu abilitati practice, necesare in faza de implementare a proiectelor; (3) promovarea de valori si norme in concordanta cu atitudinile civice si respectul reciproc. In acest fel, educatia prin serviciu in folosul comunitatii contribuie la implicarea tinerilor in problemele comunitatii, inzestrarea lor cu abilitati practice si promovarea in randul tinerilor a calitatilor necesare cetatenilor intr-un mediu democratic.

Efectele ambelor programe de educatie non-formala asupra tinerilor constituie subiectul unei cercetari realizate de directorul de program al fundatiei, Diana Certan, in colaborare cu conf.dr.univ. Gabriel Badescu, Sef de Catedra Facultatea de Stiinte Politice, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj Napoca; ambele cercetari au scos in evidenta potentialul acestor programe de a creste increderea interpersonala a participantilor si de a spori implicarea acestora in probleme de interes comunitar.

O alta componenta a activitatii Fundatiei Noi Orizonturi o constituie organizarea de programe de internship si programe off campus in cadrul carora participa studenti de la colegii din Statele Unite (Gordon College, Calvin College, Northwestern College). Programele dureaza un semestru (3 luni) si anual Fundatia Noi Orizonturi gazduieste aproximativ 10 studenti de la universitatile mai sus mentionate, care contribuie activ la dezvoltarea programelor Fundatiei.

 


1 Răspuns to “Fundatia Noi Orizonturi”


  1. 1 andutza
    octombrie 11, 2012 la 1:04 am

    imi este dor sa mai merg in tabara ”viata” si imi este dor de voi,de ilie in mod special….la fundatie am invatat multe lucruri interesante si in mod special am invatat cat de important este sa lucrezi in echipa….ultima experienta avuta alaturi de voi,a fost in 2006 inainte sa ma mut de la lupeni,si a fost atunci cand am adunat bani pentru limitatoarele de viteza ‘speed bumps’…..a fost nemaipomenit sa va fiu colega….sunt mandra de ceea ce inca faceti.sper sa ne vedem cat de curand.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
martie 2023
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

%d blogeri au apreciat: